4 jajka, 30 dag cukru, 0,5 l śmietany kremówki, 50 dag truskawek lub jagód
Wykonanie:
Jajka ubić na puch z połową cukru. Osobno ubić schłodzoną śmietanę z pozostałym cukrem. Umyte owoce rozdrobnić, dodać do ubitej śmietany. Połączyć z ubitymi jajkami. Wszystko dobrze wymieszać. Wstawić do zamrażarki na ok. 3 godziny. Co pół godziny przemieszać bądź zmiksować i ponownie zmrozić.
W samym sercu Neapolu, w Kaplicy Sansevero znajduje się jedna z najbardziej niezwykłych rzeźb jaką kiedykolwiek wykuto w marmurze – to „Chystus spowity całunem” („Cristo Velato”). Jej twórcą jest włoski rzeźbiarz Giuseppe Sammartino, który skończył swoje dzieło w 1753 r. Ludziom trudno było uwierzyć, że można było z twardego marmuru „wydobyć” przezroczysty całun, który lekko pokrywał ciało zmarłego Chystusa. Ponieważ zleceniodawcą rzeźby był książe Raimondo di Sangro, sławny alchemik, powstała legenda, że całun powstał w alchemicznym procesie „marmoryzacji” tkaniny.
Biskup Diecezjalny Tadeusz Lityński składa wszystkim Diecezjanom i Czytelnikom Niedzieli zielonogórsko-gorzowskiej życzenia z okazji Uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego.