Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak a la flaczki

SKŁADNIKI :
*1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg
*2 marchewki
*1 pietruszka
*1 plaster selera
*1 cebula
*liść laurowy
*5 ziaren ziela angielskiego
*2 łyżki masła
*2 łyżki mąki
*przyprawa typu vegeta
*przyprawa typu maggi
*1,5 łyżeczki majeranku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć i w całości włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa.
2. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu. Warzywa wyjąć po 20 min, a kurczaka gotować jeszcze ponad 30 min.
3. Rosół przecedzić do innego garnka.
4. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w paski, cebulę wyrzucić.
5. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski wzdłuż włókien (krojone w poprzek kruszyłoby się).
6. Masło utrzeć z mąką, dodać nieco gorącej zupy, rozetrzeć i wlać do rosołu. Zagotować, włożyć mięso i warzywa i dodać 1 łyżkę maggi. Pogotować 3 min i przyprawić vegetą, pieprzem i majerankiem. Można też posypać natką pietruszki. Podawać z bułeczką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pierogi św. Jacka

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*8 dkg drożdży
*1/2 l mleka
*ok. 10 dkg cukru
*4 żółtka
*1/2 kostki margaryny
*szczypta soli
Farsz:
*2 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do smaku cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz łyżkę bułki tartej.
*Można też zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi lub pieczarkami.
Do smażenia:
*1 litr oleju, 1 łyżka octu lub spirytusu

Wykonanie:
1. Z ok. 25 dkg mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić.
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka utarte z cukrem, wyrobić ciasto, dodać margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Zostawić na chwilę, aż ciasto podrośnie.
4. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
5. Smażyć na głębokim oleju.

Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:
*1 szklanka czerwonej soczewicy
*cebula: 1/2 białej i 1/2 czerwonej
*2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych)
*5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem – pomidorów konserwowych)
*przecier pomidorowy (do smaku)
*1/4 szklanki oliwy z oliwek
*przyprawy: oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta
*listki świeżej bazylii
*cytryna

Reklama

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min, zwracając uwagę, żeby składniki się nie przypaliły.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i udusić z soczewicą.
3. Następnie zalać wodą (ok. 2,5 l), dodać koncentrat, przyprawy, zioła. Gotować jeszcze kilka minut.
4. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny. Zupę udekorować listkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Racuchy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
*450 ml kefiru
*1 jajko
*30-40 dkg mąki
*szczypta soli
*2-3 łyżeczki cukru
*cukier wanilinowy
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Doda tkowo:
*jabłka pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce albo inne owoce (np. wiśnie, gruszki, jagody, śliwki –wg uznania)

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wyrobić mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Następnie dodać jabłka i wymieszać.
3. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Placki podawać posypane cukrem pudrem.

Podziel się:

Oceń:

+2 0
2024-01-23 14:19

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zupa z porów i ciecierzycy

Niedziela Ogólnopolska 17/2016, str. 58

Graziako

Zupa krem to doskonały pomysł na pożywne i rozgrzewające danie w chłodne popołudnia. Zupa podana z dodatkami może być samodzielnym daniem, tak jak ta proponowana przez nas – z porów i ciecierzycy.

Więcej ...

Iran/ Media: około 60 osób, w tym 20 dzieci, zginęło w izraelskim ataku na Teheran

2025-06-14 13:04

PAP/EPA/ABIR SULTAN

Około 60 osób, w tym 20 dzieci, zginęło w izraelskim ataku na osiedle mieszkaniowe w stolicy Iranu, Teheranie – poinformowała w sobotę irańska telewizja państwowa.

Więcej ...

Odpowiedzią zawsze jest miłość

2025-06-14 20:10

flickr.com/mat. prasowy

Jak odczytać własną drogę w życiu? Czym się kierować wśród mnogości sprzecznych propozycji? Jak dopomóc swojej wierze, która słabnie? Co robić, kiedy Bóg milczy? To tylko przykłady pytań, z którymi mierzy się kard. Grzegorz Ryś. Zadajemy je sobie wszyscy, próbując żyć świadomie jako chrześcijanie, ale też zwyczajnie poszukując sposobu na szczęśliwe, sensowne życie.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

„Ani razu się nie poskarżył”. Jak wyglądały...

Wiara

„Ani razu się nie poskarżył”. Jak wyglądały...

Bóg w jedności trzech Osób uczy, że wspólnie jesteśmy...

Wiara

Bóg w jedności trzech Osób uczy, że wspólnie jesteśmy...

Czy jestem wierny przysiędze złożonej przed Bogiem i...

Wiara

Czy jestem wierny przysiędze złożonej przed Bogiem i...

Bł. Michał Kozal, biskup i męczennik

Święci i błogosławieni

Bł. Michał Kozal, biskup i męczennik

Spotkanie w Lednicy nagle przerwane! Służby ogłosiły...

Kościół

Spotkanie w Lednicy nagle przerwane! Służby ogłosiły...

Komunikat w sprawie niektórych wypowiedzi medialnych ks....

Kościół

Komunikat w sprawie niektórych wypowiedzi medialnych ks....

Niedziela Zesłania Ducha Świętego w katedrze Notre Dame:...

Kościół

Niedziela Zesłania Ducha Świętego w katedrze Notre Dame:...

Matka Boża Częstochowska zatrzymana na granicy Unii...

Kościół

Matka Boża Częstochowska zatrzymana na granicy Unii...

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...

W wolnej chwili

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...