Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Trądzik pospolity

Niedziela Ogólnopolska 18/2023, str. 48

Adobe Stock

To najczęściej występująca choroba skóry, z ciężkim przebiegiem u 15% pacjentów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Powodów występowania trądziku pospolitego jest wiele, ale wyodrębnijmy te najistotniejsze.

Przyczyny

Największe znaczenie w rozwoju choroby mają czynniki: genetyczne – ciężki przebieg u rodzica predysponuje do wystąpienia ciężkiej postaci choroby u dziecka w przyszłości; hormonalne – najczęściej w okresie dojrzewania testosteron stymuluje przerost gruczołów łojowych i zwiększoną produkcję łoju o zaburzonym stosunku kwasów tłuszczowych; bakteria Cutibacterium acnes – kolonizuje gruczoły łojowe. Następstwami są powstający stan zapalny, łojotok oraz nasilone rogowacenie z zamknięciem mieszków włosowych, co prowadzi do wytworzenia zaskórników i grudek. Inne czynniki mające wpływ na przebieg choroby to: dieta, poziom IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) oraz poziom insuliny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dieta a trądzik

Duży wpływ na rozwój i przebieg choroby będą miały węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, rozgałęzione aminokwasy (np. leucyna), nasycone kwasy tłuszczowe oraz spożywanie mleka krowiego i jego przetworów. Te składniki diety będą aktywowały odpowiedź zapalną zachodzącą w organizmie, w tym przypadku na skórze.

Indeks glikemiczny

Reklama

Dieta wysokowęglowodanowa, zawierająca dużo cukrów prostych, z małą ilością błonnika będzie prowadzić do hiperinsulinemii i wzrostu stężenia IGF-1. Zarówno insulina, jak i IGF-1 zwiększają syntezę androgenów i ich biodostępność oraz wrażliwość receptora androgenowego, co wpływa na nasilanie zmian skórnych. Dlatego dobrze zbilansowane posiłki będą sprzyjać wyrównaniu glikemii w organizmie, a to może się przyczynić do łagodniejszego przebiegu choroby i wspomagania leczenia farmakologicznego.

Mleko

Szczególnie zapalnym produktem w trądziku jest mleko krowie (i jego przetwory). Zawiera ono dużą ilość tryptofanu oraz aminokwasów rozgałęzionych (leucyny, waliny i izoleucyny). Tryptofan to aminokwas, który stymuluje wątrobową syntezę IGF-1. Aminokwasy rozgałęzione są odpowiedzialne za pobudzanie w gruczołach łojowych syntezy tłuszczów i stymulują trzustkę do wydzielania insuliny. Dodatkowo mleko zawiera kazeinę i białka serwatkowe. Podwyższają one IGF-1 oraz insulinę. IGF-1 wpływa na procesy prowadzące do zwiększonego wydzielania łoju, czego skutkiem jest rozwój trądziku.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2023-04-25 15:53

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Józef – po prostu przywódca

Dudarev Mikhail/Fotolia.com

Więcej ...

Zapowiedź - #PodcastUmajony na naszym portalu już od 1 maja!

2024-04-28 07:35

Mat.prasowy

Zapraszamy na codzienne refleksje maryjne przygotowane dla naszego portalu na maj 2024 r. przez ks. Tomasza Podlewskiego.

Więcej ...

Łódź: Byśmy byli jedno

2024-04-29 10:30

Piotr Drzewiecki

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże...

Kościół

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże...

Bp Krzysztof Włodarczyk: szatan atakuje dziś fundamenty...

Kościół

Bp Krzysztof Włodarczyk: szatan atakuje dziś fundamenty...

Św. Katarzyna ze Sieny

Święci i błogosławieni

Św. Katarzyna ze Sieny

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Kościół

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Kościół

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Legenda św. Jerzego

Święci i błogosławieni

Legenda św. Jerzego