Właśnie dzięki kapsaicynie chili ma ostry i piekący smak. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach oraz w alkoholu, dlatego ostry smak najlepiej neutralizować alkoholem, olejem lub mlekiem. W medycynie kapsaicyna dodana do maści i balsamów jest wykorzystywana do uśmierzania bólów. Ma też działanie rozgrzewające. Naukowcy odkryli, że zabija też komórki nowotworowe – „wykrywa” je w organizmie i niszczy ich mitochondria, w których zachodzi podział komórek oraz ich rozrost. W domowych warunkach można przygotować preparat z kapsaicyną, która wspomoże leczenie onkologiczne.
Preparat z kapsaicyną
Składniki:
1,5 kg papryczek habanero lub chili
1,5 litra oleju nierafinowanego, np. lnianego, lub oliwy z oliwek
Pomóż w rozwoju naszego portalu
WYKONANIE:
Papryczki dokładnie umyj i pokrój razem z gniazdami nasiennymi na możliwie najmniejsze cząstki. Włóż do ciemnego słoja i wlej 1,5 l oleju. Zamknij słój i wstaw do lodówki na 10 dni. Pamiętaj, aby codziennie kilkakrotnie nim wstrząsnąć. Po tym czasie zlej preparat do ciemnych butelek i przechowuj w lodówce. Używaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty przed posiłkiem. Nie popijaj wodą ani innymi płynami na bazie wody, (możesz przegryźć owocem, kaszą lub warzywem). Powyższego przepisu nie należy traktować jako zalecenia medycznego. Indywidualne zastosowanie kapsaicyny należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Pizza z papryczkami chili
Składniki:
300 g mąki
20 g drożdży
puszka krojonych pomidorów
1/2 sera typu feta
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
300 g mięsa mielonego
1/2 papryki żółtej i 1/2 zielonej
4 papryczki chili
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Drożdże rozpuść w 150 ml letniej wody, dodaj przesianą mąkę, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory, dopraw pieprzem i solą i duś jeszcze przez chwilę. Na koniec zmiksuj blenderem na gładki sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso mielone, dopraw pieprzem, solą i smaż do odparowania wody. Umyte papryki pokrój w paski, pozbawione nasion chili oraz czarne oliwki – w krążki, a ser feta – w plastry. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż na blachę. Posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ser, mięso, paprykę, chili i oliwki. Piecz 30 min w temp. 200oC.