Sezon truskawkowy w pełni! Trwa krótko, dlatego warto jak najbardziej się nim ucieszyć.
Desery z truskawkami bez pieczenia są jednym z szybkich i łatwych sposobów, aby codziennie jeść te pyszne, aromatyczne owoce.
Prezentowany deser jest bardzo prosty, można więc zachęcić dzieci do jego samodzielnego przygotowania.
SKŁADNIKI:
• 1 kg owoców: truskawki, maliny i/lub wydrylowane czereśnie
• 2 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe
• 150 ml śmietany 30-procentowej (kremówki)
• 1 łyżka cukru
• cukier wanilinowy
WYKONANIE: Owoce umyć, obrać i pokroić. Wszystko wymieszać i przełożyć do głębszego naczynia szklanego. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać owoce. Naczynie wstawić do lodówki. Schłodzony torcik wyjąć na talerz, odwróciwszy naczynie do góry dnem (aby łatwiej odchodziło od brzegów, naczynie można na moment zanurzyć w gorącej wodzie). Kroić na porcje.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru i cukrem wanilinowym.
Do każdej porcji dodać bitą śmietanę.
Bp Florczyk będzie towarzyszył polskim olimpijczykom podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu
2024-06-26 08:29
Polskifr.fr/KAI
EpiskopatNews/ flickr.com
Nie ma szlachetnego człowieka, nie ma człowieka wysokiej jakości duchowej, który żyje wartościami, jeżeli nie narzuca sobie dyscypliny wewnętrznej, zmagania się z samym sobą - podkreślił pomocniczy biskup kielecki bp Marian Florczyk, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Sportowców, wskazując na związki sportu i wiary. Duchowny będzie towarzyszył polskim olimpijczykom podczas rozpoczynających się 26 lipca Igrzysk Olimpijskich w Paryżu.