Wraz z nadejściem upałów chętniej sięgamy po mniej obfite i lekkostrawne posiłki, a wśród nich sałatki. Tym bardziej iż w lato na każdym kroku możemy znaleźć świeże owoce czy warzywa, które w połączeniu np. z nabiałem stanowić mogą pyszne i zdrowe dania. Dodatkową zaletą sałatek jest ich niezwykle proste przygotowanie.
Jajka ugotować na twardo. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Na to ułożyć cząstki pomidora i ćwiartki jajka. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami, a następnie polać nim sałatkę.
Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…
Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha
2024-05-03 23:18
BPJG oprac. KP
Karol Porwich / Niedziela
- Maryja Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć jej macierzyńskiej opiece, przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Wieczorna Eucharystia pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.