Reklama

Ryby

Empanada z tuńczykiem

Niedziela Ogólnopolska 11/2012, str. 49

fot.Canva

Tradycyjną hiszpańską potrawę poleca Dobrochna Banaszkiewicz. Częstochowianka z urodzenia, po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie, po muzyce, to jej druga pasja. Jeśli tylko znajduje czas między jednym a drugim koncertem, poświęca go jej. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

35 dag mąki
2 dag drożdży
3 dag masła
2 jajka
60 ml wody
60 ml mleka
duża szczypta soli

Farsz:

2 cebule
puszka tuńczyka w oliwie
mała papryka czerwona
papryka zielona
100 g przecieru pomidorowego
szczypta szafranu
oliwa
½ łyżeczki cukru
sól do smaku

Wykonanie:

W misce wymieszać ciepłe mleko, wodę, roztopione masło i drożdże. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić dołek, następnie wlać do niego roztrzepane jajko i składniki wymieszane w misce. Wyrobić ciasto, przykryć i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1 godz.). Im dłużej, tym ciasto będzie lepsze. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Po chwili dodać posiekaną paprykę i dusić wszystko, aż warzywa będą lekko miękkie (15-20 min). Dodać pomidory i przyprawy i dusić jeszcze 5-10 min. Dodać odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Można zostawić część ciasta do zrobienia później dekoracji. Jedną część ciasta rozwałkować cienko (na 1-2 mm). Wyłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozłożyć równomiernie farsz i przykryć drugą, również cienko rozwałkowaną częścią ciasta; brzegi dokładnie zlepić i zawinąć do środka, aby farsz nie wydostał się w czasie pieczenia. W środku wierzchniej warstwy ciasta należy zrobić otwór o średnicy ok. 2 cm, aby w czasie pieczenia ciasto się nie podnosiło. Z wierzchu dokładnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2012-12-31 00:00

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sałatka gyros

fot. CANVA

Przepis na sałatkę, którą można zadziwić gości, dostaliśmy od p. Ligii Bus z Nowego Jorku.
Zachęcamy Czytelników do przesyłania do naszej rubryki kulinarnej własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.

Więcej ...

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

Więcej ...

Konferencja naukowa "W obronie państwa prawa"

2024-05-08 13:21

Mat.prasowy

Ogólnopolskie Zrzeszenie Sędziów „Sędziowie RP” w Krakowie i Akademia Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu zapraszają na konferencję naukową W OBRONIE PAŃSTWA PRAWA.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Suplika do Maryi w Pompejach

Wiara

Suplika do Maryi w Pompejach

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...