Składniki: kawałki suchego ciasta, ciasteczka
budyń lub sos waniliowy
świeże owoce
resztki orzechów, migdałów, suszone owoce i niewykorzystane składniki do deserów,
resztki polewy czekoladowej lub czekolady
delikatny alkohol (likier) lub sok owocowy
Wykonanie: Rozdrobnić resztki wypieków i nakładać je warstwami do pucharków.
1. warstwa: kawałki suchego ciasta (polane alkoholem lub sokiem);
2. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego;
3. warstwa: pokrojone świeże owoce;
4. warstwa: czekolada, posiekane orzechy, migdały, suszone owoce;
5. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego;
6. warstwa: pokruszone ciastka (nasączone jw.).
Dlaczego Maryja jest Królową Polski? Kto to w ogóle wymyślił? Co to właściwie oznacza dla współczesnych Polaków i czy faktycznie jest to sprawa wyłącznie religijna? Zapraszamy na trzeci odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski przybliża fascynujące początki królowania Maryi w naszej Ojczyźnie.
Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha
2024-05-03 23:18
BPJG oprac. KP
Karol Porwich / Niedziela
- Maryja Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć jej macierzyńskiej opiece, przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Wieczorna Eucharystia pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.